Ястие в купичка с две вилици

А ти знаеш ли, че изхвърляш близо 130кг храна годишно?

16.07.2024

Проблемът с хранителните отпадъци и как всеки може да намали негативното си въздействие върху околната среда

Всяка година милиони тонове храна се изхвърлят, докато милиони хора по света страдат от недостиг на храна. Разхищението на годна за консумация храна е глобален проблем, който има сериозни екологични, икономически и социални последици. Замислите се колко храна не успяваме да консумираме у дома или докато се храним навън - в България над 670 000 тона храна годишно се разхищават. Всичко това има и тежко финансовото изражение. Ако всеки гражданин на ЕС разхищава средно 130кг храна годишно, това се равнява на 520лв хвърлени на вятъра. Равнява се и на десетки часове изгубена електроенергия, десетки литри вода…

Хранителните отпадъци допринасят и за отделянето на парникови газове, тъй като разграждането на органичните материали на сметищата произвежда метан - газ, който е значително по-вреден за околната среда от въглеродния диоксид.

НО РЕШЕНИЕ ИМА, даже няколко, които днес ще ви споделим! Ако всеки ден предприемаме малки стъпки в посока намаляване на разхищението у дома, то резултатът бързо ще дойде.

Планиране на покупките

Един от най-ефективните начини за намаляване на хранителните отпадъци е планирането на покупките. Съставянето на списък с необходимите продукти и придържането към него помага да се избегнат излишни покупки, които могат да останат неизползвани и да се изхвърлят.

Пазаруване в супермаркет

Правилно съхранение на храната

Правилното съхранение на хранителните продукти удължава техния срок на годност и намалява вероятността да се развалят. Използването на херметически затворени съдове, замразяването и спазването на указанията за съхранение на етикетите са важни стъпки в тази насока.

Креативност в кухнята

Много често останалата храна и хранителни продукти могат да бъдат използвани за приготвяне на нови ястия. Креативното готвене и използването на рецепти, които включват остатъци от предишни хранения, може значително да намали количеството на изхвърлената храна.

Компостиране

Компостирането е ефективен метод за справяне с органичните отпадъци. То не само намалява количеството на отпадъците, които отиват на сметището, но и произвежда висококачествен тор, който може да се използва в градинарството.

Да се доверим на Foody!

Партньорите ни от Foody са разработили е първото уеб-приложение в България, което по иновативен начин се бори с проблема с разхищението на храна. На www.foody.to можете да закупите разнообразна, вкусна и качествена храна, която не е била реализирана в популярните часове на много ресторанти, заведения, магазини. Благодарени на Foody можете да я купите с до 50% отстъпка. Заедно с Pluxee, платформата цели да повиши информираността относно проблема с разхищението и заедно с всички вас да бъдем част от неговото решение!

Телефон, лаптоп, донът

А освен индивидуално, можем да помогнем за намаляването на разхищението на храна и като екип! Foody Corporate е услуга, с която екипът на иновативния startup вярва, че може да допринесе за заздравяването на екипните взаимоотношения в компанията Ви, като обединят служителите около социална кауза и организират вкусен обяд/закуска за тях, докато помагат на компаниите да изпълнят ESG целите им. Не пропускайте да се запознаете по-подробно с това иновативно решение тук.

Екипът на foodie

Намаляването на хранителните отпадъци е задача, която изисква ангажираност от всички нас. С малки промени в навиците ни, можем да направим голяма разлика в борбата срещу този проблем и да допринесем за по-здравословна и устойчива околна среда. Защото устойчивият начин на пазаруване и хранене може да бъде по-лесният избор!